Ga naar de hoofdcontent

verschenen in MAGAZINE SEP—NOV 21

Partners in duurzaamheid

meet the partners

sightways

Dat het Concertgebouw kan blijven groeien en bloeien, ook in minder evidente tijden zoals nu, is te danken aan heel wat subsidiënten en partners. Zoals Veolia, een bedrijf dat ons al jaren bijstaat in onze zoektocht naar duurzaam ondernemen, met advies rond ventilatie, onderhoud en verwarming. Hoog tijd om onze samenwerking eens te belichten.

Stijn Cools (Project Expert Manager regio Vlaanderen voor Veolia Belux) vertelt: ‘Afgelopen voorjaar startten we met de vernieuwing van de stookketels in het Concertgebouw, de bedoeling is dat de vernieuwde installatie operationeel zal zijn nog voor het begin van het volgende stookseizoen. Het aangestelde studiebureau wijzigde het huidige concept naar een energiezuinigere oplossing. Met condenserende gasketels besparen we niet enkel energie maar verkleinen we ook drastisch de CO2-uitstoot van het Concertgebouw. Deze ketels kunnen zowel bij hoge als lage belasting, afhankelijk van hoe druk het is in het gebouw, aangepast worden om zo zeer zuinig te kunnen stoken. Daarnaast staan wij ook in voor de monitoring, in realtime worden de energiestromen geregistreerd en onverwacht hoog verbruik wordt aan de klant gerapporteerd.

'Zelf mogen meewerken aan een ecologisch project binnen het Concertgebouw geeft veel voldoening.'

Voor deze opvolging maar ook voor het algemene beheer van de technische installaties werken we nauw samen met de mensen van het Concertgebouw en gaan we steeds weer op zoek naar hoe we de energieconsumptie van het gebouw kunnen verlagen. De nazorg van dit project is voor ons van absoluut belang. Wij willen de klant van A tot Z bijstaan om hun energiedoelstellingen te halen. Zo kan Veolia samen met het Concertgebouw bijdragen aan een beter leefmilieu en hopen we met onze inspanningen de klimaatverandering te vertragen. Voor mij persoonlijk is dit ook een fijn dossier omdat ik zelf in de buurt van Brugge woon. Het Concertgebouw en zijn architectuur spraken bij mij van jongs af aan tot de verbeelding. Nu zelf te mogen meewerken aan een ecologisch project binnen het Concertgebouw geeft veel voldoening.’