Ga naar de hoofdcontent
Ontdek seizoen 2024/25 vanaf 25 april op onze website.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Overdonderend, maar ook niet meer dan dat

Overdonderend, maar ook niet meer dan dat

‘Le Dernier Appel’ zoekt manieren om het koloniale verleden en de politieke ontwikkelingen in Nieuw Caledonië te verwerken

Deze Australische - Nieuw Caledonische productie vertelt een politiek verhaal. Een verhaal dat enerzijds de nasleep van het kolonialisme in kaart brengt, maar zich anderzijds ook toespitst op de hedendaagse politieke ontwikkelingen in Nieuw Caledonië. Meer bepaald het referendum voor de onafhankelijkheid van Frankrijk dat op 4 november 2018 plaatsvond.

Centrale vraag van de voorstelling: hoe gaat een individu, maar ook een hele bevolkingsgroep, om met deze last, met dit verleden dat ze allemaal meedragen? In ‘Le Dernier Appel’ gaan 6 dansers (niet toevallig met roots in Britse of Franse koloniën) op zoek naar manieren om te herinneren, om te verwerken.

De start van de voorstelling is gehuld in een sfeer van benauwdheid. De dansers staan stil. Ze staren voor zich uit. Sporadisch zien we een aanzet tot beweging die steevast wordt afgebroken. Alsof het verleden hun de mogelijkheid tot bewegen ontzegt.

De meer opzwepende elektronische muziek zorgt voor een nieuwe sfeer. De dansers nemen met energetische bewegingen de ruimte in. Ze uiten woede, angst, frustratie in hun bewegingen. Toch blijven ze elk in hun eigen ‘space’, dansen ze in hun eigen stijl met invloeden van breakdance, klassieke dans, Afrikaanse dans.

Gelijktijdige solo’s worden vaak afgebroken en dat doet groepjes van twee of drie ontstaan.

De individuele prestaties van de dansers is fenomenaal. Brengen van politieke boodschappen balanceert vaak tussen saai en kitsch. Maar hier stoor ik me er niet aan. Toch ontbreekt er voor mij iets aan de voorstelling. Misschien komt dat door het steeds maar opnieuw herhalen van dezelfde boodschap. Dat zorgde voor een tekort aan emotionele variatie. Vaak komen we aan op een moment van diepgang en die wordt dan vaak brutaal afgebroken. Jammer.

Het is een voorstelling die je wil overdonderen. En vooral dat blijft bij. Maar ook niet meer dan dat.

Gezien door Bastiaan Degryse op vrijdag 14 december tijdens DD18

Deel dit nieuwsbericht